سه غذای ساده با ارده
وقتی به اردکان سفر کردم فهمیدم همیشه در اشتباه بودهام و این همه سال برای خوردن غذاهای اردهدار فقط یک بلیط قطار تندروی تهران اردکان لازم داشتهام.
از سه غذای کاملا گیاهی اردکانی که با ارده درست میشوند و آنقدر طعم عجیب و خوشمزهای دارند که میتوانند برای همیشه آدم را گرفتار خودشان کنند.
این سه غذا علاوه بر داشتن ارده، گیاهی بودن و ایرانی بودن یک ویژگی خوب دیگر هم دارند؛ اینکه هر سه خیلی ساده و سریع هستند.
اشکنه ارده، یک صبحانه مقوی اردکانی
درست کردن این غذای فراموششده اردکانی ساده است. ارده را با زردچوبه، نمک و فلفل مخلوط کنید. بعد آب جوش را به آن اضافه و خوب به هم بزنید. چیزی که باید خیلی به آن دقت کنید سرعت اضافه کردن آب و هم زدنتان است. باید آنقدر سریع هم بزنید که اردهها به اصطلاح نبرند.
به همین راحتی و در عرض سه دقیقه اشکنه ارده شما آماده است. توی آن نان خشک ترید و نوش جان کنید. این متفاوتترین صبحانه اصیل ایرانی است که تا به حال خوردهاید.
سیب بادمجان، یک غذای ساده و رژیمی اردکانی
این یکی هم اسم عجیبی دارد. اول یکی از تورهایم تا اسمش را آوردم چشم تمام مسافرها گرد شد. میگفتند چرا باید ترکیب سیب و بادمجان حتی اگر یک غذای فراموش شده ایرانی باشد را دوباره به یاد آوریم؟
این غذای اردکانی بر خلاف تصور ما به میوه سیب ربطی ندارد. ترکیب سیبزمینی و بادمجان پخته است که با ارده تبدیل به بهترین خودش میشود.
برای پختن این غذای گیاهی اردکانی باید بادمجانها را با پوست بپزید. بعد با سیبزمینیهای پخته ترکیب و با گوشتکوب لهشان کنید. کمی نمک و فلفل اضافه کنید و بعد از اینکه ترکیب یکدستی به دست آمد، ارده را مانند سس رویش بریزید و نوش جان کنید.
این غذای نونی، کاملا رژیمی است و بدون یک قطره روغن طبخ میشود. از طرفی برای گیاهخوارها و وگانها هم کاملا مناسب است.
گورماست یا اشکنه ارده و انار، یک غذای اردکانی متفاوت
گورماست نه گوری دارد و نه ماستی. حتی در شهرهای دیگر غذاهایی به همین نام وجود دارد که هیچ کدامشان ترکیبات نوع اردکانی را ندارند. حالا اینکه چه کسی اسم این غذای اردکانی را گذاشته گورماست، نمیدانم. من ترجیح میدهم به گورماست بگویم اشکنه ارده و انار. هم شاعرانهتر است و هم تکلیف آدم را همان اول با مواد اولیه و طعمش معلوم میکند.
گورماست یک غذای سرد است. همچنین میتوانید رویش به عنوان یک غذای ساده برای شام یا یک غذای رژیمی هم حساب کنید. برای درست کردن این غذای وگان ایرانی باید آب انار سرخ را بگیرید. اردکانیها میگویند هم ارده و هم انار گورماست باید مال خود اردکان باشد تا طعم اصیلش را داشته باشد.
بعد از گرفتن آب انارها، آن را با ارده خوب به هم بزنید تا تبدیل به مایع صورتی کمرنگی شود. به همین سادگی گورماست شما آماده است.حالا کمی نان خشک در آن ترید و نوش جان کنید.
بجای استفاده از دانه انار از رب انار خانگی هم میتوانید استفاده کنید
با تشکر از نگارین فود