کنجد در بارداری – ۴ خاصیت اصلی (کالری + ارزش غذایی)
آن هنگام که خانم ها متوجه بارداری خود می شوند، اغلب به دنبال رژیم غذایی سالم برای بهبود سلامت جنین و خود می گردند. خوردن کنجد در بارداری و باقی خوراکی ها که تا قبل از آن شاید ضرورتی برای خانم ها نداشته، ممکن است برای آن ها ضرورت پیدا کند.
در این مقاله خوردن کنجد در دوران بارداری را مورد صحبت قرار داده و سوال های رایج خانم ها در این باب را پاسخ داده ایم.
آیا خوردن دانه کنجد در بارداری بی خطر است؟
یک تصور غلط اما رایج وجود دارد که تخم کنجد می تواند باعث سقط جنین شود. تارا گیدوس، مشاور تغذیه مجله کودک آمریکایی در کتاب خود با عنوان “آشپزی دوران بارداری و تغذیه” می گوید که برخی غذاها دارای گرمی هستند که می تواند به کودک آسیب برساند.
وی همچنین خاطرنشان می کند که هیچ علمی برای اثبات این ادعا وجود ندارد و نیازی به جلوگیری از خوردن دانه کنجد در بارداری نیست؛ بنابراین، بهتر است در دوران بارداری مصرف کنجد در حد اعتدال قرار گیرد.
فواید و ضرورت مصرف کنجد در دوران بارداری
۱٫تامین کلسیم با مصرف کنجد در بارداری
طبق گفته کالج آمریکایی متخصصان زنان و زایمان (ACOG)، میزان توصیه شده رژیم غذایی کلسیم ۱۰۰۰ میلی گرم در روز برای خانم های باردار لازم است. دانه کنجد حاوی حدود ۹۸۹ میلی گرم کلسیم در ۱۰۰ گرم است.
کلسیم در دوران بارداری هم برای مادر و هم برای جنین مانند هر ماده ی معدنی دیگری ضروری می باشد. این ماده معدنی به رشد و شکل گیری استخوان ها در طی دوران بارداری به جنین بسیار کمک خواهد کرد. از طرفی زمانی که کلسیم در بدن مادر باردار به اندازه باشد، دیگر دندان درد در بارداری به احتمال کمتری به سراغ خانم ها بیاید.
۲٫ رفع یبوست دوران بارداری
یبوست در بارداری یکی از مشکلات شایعی است که بسیاری از خانم های باردار با آن روبرو می شوند. علت این عارضه گوارشی به دلیلی عدم تحرک و اختلالات عملکرد هضم غذا می باشد. خانم ها با مصرف کنجد در بارداری تا حد بسیاری این مشکل گوارشی دردناک را برطرف خواهند کرد.
۳٫ بالا بردن سیستم دفاعی بدن
مصرف کنجد بخاطر ویتامین هایی مانند E و مواد معدنی حیاتی به بالا بردن سیستم دفاعی کمک خواهد کرد. در دوران بارداری بسیار لازم می باشد، بانوان برای سلامت خود و جنین، میزان آنتی اکسیدان های بدن خود را بالاتر از حد طبیعی ببرند، که کنجد در بارداری این مزیت را برای بانوان به همراه دارد.
هنگامی که آنتی اکسیدان ها در بدن مادر بالا باشد، بدن قادر می باشد در برابر سرماخوردگی و انواع آنفولانزا قوی تر حاضر شود. از طرفی وجود این ماده حیاتی کمک خواهد کرد مادر باردار در برابر عفونت های این دوره در امان باشد.
۴٫ جلوگیری از کم خونی فقر آهن
میزان مورد نیاز آهن در دوران بارداری دو برابر است و کمبود آن ممکن است باعث کم خونی شود. میزان دریافت رژیم غذایی مرجع (RDI) روزانه ۲۷ میلی گرم است، و به احتمال زیاد تخم کنجد حدود ۱۴٫۸ میلی گرم در ۱۰۰ گرم می باشد.
اثرات جانبی مصرف بیش از حد بذر کنجد در دوران بارداری
در حالی که بانوان در ۳ ماهه اول بارداری قرار دارند، پیشنهاد می شود از کنجد و مشتقات آن زیاد مصرف نکنند. چرا که این دوره رحم بسیار ضعیف می باشد و هر عاملی تحرکی می تواند بارداری را تهدید کند.
نکته: اگر بعد از خوردن دانههای کنجد در بارداری علامت هرگونه لکه بینی مشاهده شد ، با پزشک حتما باید مشورت شود.
اگر بانوان باردار سابقه آلرژی به دانه ها را دارند، در دوران حاملگی نیز از خوردن آن باید اجتناب کنند. این نکته قابل بیان است که دانه ها، از جمله کنجد، جزء آلرژن های غذایی رایج شناخته شده هستند.
سوالات متداول
۱٫ آیا بذر کنجد سیاه از دانه کنجد سفید سالم تر است؟
هر ۲ دانه کنجد سیاه و سفید ترکیب یکسانی دارند و تفاوت ها فقط در طعم و بو است. دانه های سیاه پوسته خود را حفظ می کنند، در حالی که دانه های سفید پوسته خود را برداشته اند.
هیچ علمی وجود ندارد که بگوییم یکی از دیگری سالم تر است؛ بنابراین خوردن هر کدام از انواع کنجد در بارداری مفید می باشد.
۲٫ آیا در دوران بارداری روغن کنجد (روغن جینژلی) بی خطر است؟
روغن دانه کنجد می تواند گزینه مناسبی باشد، مانند روغن زیتون یا روغن کانولا. این نوع روغن به رفع نیاز افراد به چربی های سالم کمک کند. این چربی ها ممکن است ویتامین ها و مواد معدنی محلول در چربی را جذب کنند که برای سلامتی خانم های باردار و کودک آن ها ضروری می باشد.
ارزش غذایی و کالری کنجد
تشکیل دهنده اصلی | مقدار در۱۰۰ گرم |
---|---|
انرژی (کالری) | ۵۶۷ کیلوکالری |
کربوهیدرات | ۲۶٫۰۴ گرم |
پروتئین | ۱۶٫۹۶ گرم |
چربی | ۴۸٫۰۰ گرم |
آب | ۵٫۰۰ گرم |
فیبر | ۱۶٫۹۰ گرم |
قند | ۰٫۴۸ گرم |
کنجد در بارداری
نام ماده معدنی | مقدار در ۱۰۰ گرم |
---|---|
کلسیم | ۱۳۱٫۰۰ میلی گرم |
آهن | ۷٫۷۸ میلی گرم |
منیزیم | ۳۴۶٫۰۰ میلی گرم |
فسفر | ۷۷۴٫۰۰ میلی گرم |
پتاسیم | ۴۰۶٫۰۰ میلی گرم |
سدیم | ۳۹٫۰۰ میلی گرم |
روی | ۱۰٫۲۳ میلی گرم |
مس | ۱٫۴۶ میلی گرم |
منگنز | ۱٫۴۳ میلی گرم |
سلنیم | ۳۴٫۴۰ میکروگرم |
کنجد در بارداری
در آخر:
مصرف کنجد در بارداری و باقی مغز ها بسیار حیاتی می باشد؛ چرا که این ریز خوراکی ها نیاز های طبیعی بدن یک مادر باردار را تا حدود زیادی برطرف می کند.
اما این را باید در نظر داشت بسته به میزان وزن و واکنش بدن مادر باردار، پزشک متخصص باید مصرف روزانه ی آن را در این دوران بگوید؛ چرا که زیاده روی در میل کردن آن ها مضرات خود را نیز به همراه دارد.